google

    ogrzewanie, kotły co, pompy ciepła

    Kursy walut 26.04.2017
    1 USD
    3.8757
    -0.0116
    1 EUR
    4.2255
    -0.0091
    1 CHF
    3.8982
    -0.011
    1 GBP
    4.9671
    -0.0154
    1 RUB
    0.0687
    -0.0008
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jak palić w kominku, żeby nie produkować smogu?

    Przekonanie, że palenie w kominkach jest nieekologiczne to mit. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by cieszyć się jednocześnie przytulną i ciepłą atmosferą oraz czystym powietrzem.

    Logo NIE RÓB DYMUNajwięcej zanieczyszczeń emitują te piece i kominki, do których wrzucane są śmieci, tworzywa sztuczne, opakowania, stare meble, sprzęty elektroniczne, szkło, butelki plastikowe, stare gazety, gumy… Ludzka wyobraźnia nie zna ograniczeń w tym zakresie. Spalanie wymienionych wyżej rzeczy jest szkodliwe i karalne. Palenie dobrym drewnem – również należącym do najtańszych i łatwo dostępnych paliw - przyczynia się natomiast do zmniejszenia emisji spalin.

    Jakim drewnem palić?

    Drewno, którym palimy w kominku, powinno być z drzewa liściastego. Drzewa iglaste spalają się szybciej i wytwarzają dużo zanieczyszczeń – to wynik wysokiej wilgotności, żywicy i małej gęstości drewna. Spośród drzew liściastych najlepiej wybierać dąb, grab, jesion i buk – ich drewno wytwarza najwięcej ciepła oraz najdłużej i najwolniej się pali.

    Rodzaj drewna to jednak nie wszystko. Palić należy tylko drewnem odpowiednio długo sezonowanym, czyli wysuszonym. - Minimalny czas sezonowania drewna powinien wynosić dwa lata. Suche drewno generuje dużo więcej ciepła, a podczas jego spalania wytwarza się mniej dymu i szkodliwych substancji – podkreśla Marcin Brysiak, rzecznik prasowy kampanii „Nie Rób Dymu”, która edukuje społeczeństwo, jak palić w piecach i kominkach ekologicznie, efektywnie i ekonomicznie.

    Jak rozpalać?

    Zapomnij o rozpałce w postaci kolorowych gazet. Zanieczyszczają powietrze, a podczas spalania zmieniają się w latający popiół, który może wlecieć do pomieszczenia. Nie używaj też alkoholu, benzyny czy innych substancji łatwopalnych. To może być niebezpieczne i zakończyć się wybuchem lub pożarem.

    Bezpiecznie możesz używać rozpałek przeznaczonych specjalnie do kominka lub po prostu rozdrobnionego drewna, które szybko się rozpala – np. z drzew owocowych.

    Profesjonalne rozpalanie kominka to rozpalanie od góry. Tylko taka technika zapewnia efektywne spalanie drewna. Jest prosta: ułóż porcję opału w piramidkę tak, by między kawałkami drewna pozostawiać niewielkie przerwy, a rozpałkę umieść na górze. Korzyści jest mnóstwo. Nie produkujemy dymu, dostajemy więcej ciepła, a żar, który przenosi się od góry do dołu spala także substancje lotne. Nie tworzy się smoła, a czas ogrzewania domu wzrasta.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.