ogrzewanie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



StiebelEltron Green Hero z Bosch Termotechnika

Artykuł Dodaj artykuł

Efektywne ogrzewanie ogródków piwnych

Prowadzenie punktu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. To, co uda się nam wypracować w czasie sezonu, stanowi często największą część rocznych dochodów. Szczególnie, gdy mówimy o restauracjach, które działają w miejscowościach turystycznych lub posiadają ogródki piwne i stoliki na zewnątrz. 

Prowadzenie punktu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. To, co uda się nam wypracować w czasie sezonu, stanowi często największą część rocznych dochodów. Szczególnie, gdy mówimy o restauracjach, które działają w miejscowościach turystycznych lub posiadają ogródki piwne i stoliki na zewnątrz. Nic więc dziwnego, że wielu restauratorów zastanawia się w jaki sposób wydłużyć sezon. Podstawą, na której warto się skupić, jest zapewnienie gościom maksymalnego komfortu - również cieplnego. Na szczęście, w dzisiejszych czasach mamy sporo możliwości efektywnego ogrzewania półotwartych przestrzeni. Jedną z nich są promienniki podczerwieni.

Po co mi ogrzewanie?

Prowadzisz restaurację z ogródkiem piwnym i zastanawiasz się, czy naprawdę potrzebujesz ogrzewania? Powinieneś więc zdać sobie sprawę z tego, że pogoda w naszym kraju nie jest łaskawa - zarówno dla turystów, jak i właścicieli punktów usługowych. Sezon trwa zaledwie kilka miesięcy, co więcej, nawet w trakcie jego trwania zdarzają się deszczowe, chłodne i wietrzne dni, które nie zachęcają do spożywania posiłków na świeżym powietrzu.

Posiadając dobre ogrzewanie możesz mieć pewność, że nawet w trakcie dni, które nie rozpieszczają pogodą, pojawią się goście. Co więcej, ogrzewanie pozwoli ci wydłużyć sezon, a także pozytywnie wpłynie na twój wizerunek - goście będą bowiem czuć się komfortowo w każdych warunkach (np. podczas chłodnych wieczorów).

Promienniki podczerwieni - co to takiego?

Wśród rozwiązań, które mogą wykorzystywać restauratorzy aby zapewnić komfort cieplny swoim klientom, istnieje jedno, które zasługuje na uwagę każdego z nas. Mowa o promiennikach podczerwieni. To nowoczesne urządzenia, które emitują promieniowanie podczerwone. To właśnie ono, docierając do naszego ciała, zapewnia przyjemne uczucie ciepła.

Promienniki podczerwieni to rozwiązanie, które może być stosowane nie tylko wewnątrz pomieszczeń, ale również w ogródkach piwnych, palarniach, altanach czy zadaszonych tarasach. Wszędzie tam mogą zapewnić nam one komfort jakiego potrzebujemy. Jest to więc rozwiązanie, które idealnie wpasowuje się w potrzeby gastronomii.

Efektywne ogrzewanie ogródków piwnych

Zalety promienników podczerwieni

Promienniki podczerwieni to rozwiązanie, które ma wiele zalet. Przede wszystkim warto wspomnieć o tym, że w odróżnieniu od tradycyjnych metod ogrzewania, promienniki nie wykorzystują zjawiska konwekcji - nie muszą więc ogrzewać powietrza wokół nas, byśmy mogli odczuć wzrost temperatury. Promienie docierają bezpośrednio do ciała człowieka, co sprawia, że ciepło odczuwamy zaledwie po kilkunastu sekundach od uruchomienia promiennika. Poza tym, promienniki podczerwieni są rozwiązaniem bezpiecznym i ekologicznym. Nie wykorzystują zjawiska spalania i nie trzeba zasilać ich paliwami, co sprawia, że nie emitują szkodliwych zarówno dla ludzi, jak i środowiska spalin.

Korzystając z promienników podczerwieni możesz zapomnieć więc o ryzyku ulatniania się gazu czy dwutlenku węgla. Warto wspomnieć również o tym, że obecnie promienniki to urządzenia, które prezentują się naprawdę stylowo i efektownie. Nowoczesny design oraz zastosowanie najwyższej jakości materiałów sprawia, że estetyka promienników stoi na naprawdę wysokim poziomie. Nie musisz więc obawiać się, że ogrzewanie tego typu zaburzy wygląd twojej restauracji lub ogródka piwnego. Co więcej, montowanie promienników nie stanowi żadnego problemu - najwięksi producenci tych nowoczesnych urządzeń oferują bowiem wszystkie niezbędne elementy, dzięki którym możesz zamontować promiennik tam, gdzie tego potrzebujesz (również na ścianach).

Nie martw się o koszty i komfort gości

Wielu restauratorów obawia się, że zakup promienników podczerwieni to niepotrzebny, duży wydatek, który obciąży ich firmowe finanse. Owszem, wysokiej klasy promienniki ciepła to urządzenia, które nie należą do najtańszych. Niemniej jednak jest to wydatek, który się opłaca. Promienniki podczerwieni charakteryzują się bowiem niskimi kosztami eksploatacji. Pobór prądu jest nawet czterokrotnie mniejszy, niż w przypadku tradycyjnych lamp grzewczych. Koszty związane z zakupem urządzenia szybko więc się zwrócą. Nie warto również wierzyć w liczne mity na temat promienników podczerwieni. Możemy bowiem usłyszeć, że ten sposób ogrzewania nie jest zdrowy. To nieprawda. Promienniki podczerwieni emitują bowiem fale o średniej długości, które nie wnikają głęboko w ciało, przez co są całkowicie bezpieczne dla człowieka. Nieprawdą jest również opinia mówiąca, że promienniki podczerwieni mogą sprawić, że czujemy się niekomfortowo.

Wynika ona z faktu, że starsze modele promienników (zwłaszcza tych tworzonych przez nieznanych producentów) emitowały intensywne, pomarańczowe światło, które było nieprzyjemne dla naszych oczu. Obecnie nowoczesne urządzenia emitują znacznie mniej intensywne światło, które w żaden sposób nie wpływa negatywnie na nasz komfort. Podsumowując, zakup promienników podczerwieni to inwestycja, która z pewnością ci się zwróci. Wydłużenie sezonu, zapewnienie komfortu gościom oraz możliwość uniknięcia skutków brzydkiej pogody sprawią, że twoja restauracja zacznie cieszyć się znacznie większą popularnością. Jeśli połączysz to z niskim kosztem ogrzewania promiennikami, z pewnością dojdziesz do wniosku, że warto postawić na to nowoczesne i skuteczne rozwiązanie.

Więcej informacji na temat ogrzewania na podczerwień znajdziesz w naszym poradniku: https://promienniki.sklep.pl/pl/blog/1

Artykuł sponsorowany