ogrzewanie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



StiebelEltron Green Hero z Bosch Termotechnika

Artykuł Dodaj artykuł

Czym palić w piecu? Przegląd dostępnych paliw na każdą kieszeń

Czym palić w piecu? Masz dylemat? W krótkim przewodniku przedstawiamy popularne, dostępne i ekonomiczne paliwa, które pozwolą ogrzać dom lub budynek gospodarczy.

Czym palić w piecu

Jaki opał wybrać? - to pytanie, które zadają sobie wszyscy szukający wydajnego źródła ciepła. Grzejemy przede wszystkim w jesienno-zimowym, ale trzeba pamiętać, że wiele osób korzysta z centralnego kotła przez cały rok, np. grzejąc wodę. Klienci szukają dobrego jakościowo opału szczególnie wiosną i latem, gdy ceny są nieco niższe. Spróbujemy pomóc w wyborze i opisać zalety kilku popularnych i dostępnych rodzajów opału, takich jak: pellet, ekogroszek, węgiel i brykiet.

Czym palić w piecu? - wybór spośród wielu możliwości

Jaki opał wybrać, to pozornie proste pytanie, ale dzisiaj na rynku dostępnych jest wiele ofert, dlatego osoby niezorientowane w temacie, mogą być zagubione. Pojawia się coraz więcej instalacji opartych o energię elektryczną, jest jednak jeszcze ogromna grupa właścicieli domów i budynków użytkowych, która ma bardziej tradycyjne podejście do ogrzewania. Poza tym, nie każdego stać na wydanie dziesiątek tysięcy złotych na takie instalacje. Rynek wciąż oferuje kilka sprawdzonych źródeł ciepła, które nie wymagają dużych nakładów finansowych. To paliwa dostępne w ciągłej sprzedaży i tańsze, co odpowiada znacznej grupie posiadaczy domów, mieszkań w kamienicach lub obiektów gospodarczych.

Czym palić w piecu, to również pytanie o przyszłość źródeł ciepła. Praktyka pokazuje, że mimo nowych instalacji na źródła alternatywne, wciąż wielu Polaków czuje się bezpieczniej, kiedy w przydomowym składzie lub piwnicy mają zgromadzony zapas paliwa stałego, które zapewni ciepło w domu w chłodne dni. Obecnie nie można już jednak palić niektórymi paliwami.

Czym wolno palić? - przepisy określają dopuszczalne paliwa

Jeśli już zadajemy sobie pytanie - jaki opał wybrać, to powinniśmy wiedzieć, że naszym kraju można stosować tylko źródła ciepła, które są dozwolone określonymi przepisami. Czasami te przepisy mają również charakter lokalny i regionalny. Pamiętajmy, że nie możemy stosować opału, który w czasie spalania emituje zanieczyszczenia przekraczające dozwolone normy. Generalnie jest zasada, że do pieca powinniśmy wkładać paliwo, co którego pochodzenia jesteśmy pewni, a dostawca jest w stanie pokazać nam, jakie parametry ono posiada.

Czym palić w piecu, to nie tylko kwestia oddziaływania na nasze otoczenie. To również problem typowo techniczny. Opał powinien być dostosowany do posiadanego kotła, w przeciwnym razie, może dojść do uszkodzenia pieca i instalacji, a to może nas narazić na duże koszty wymiany urządzenia lub instalacji. Dlatego stosujemy tylko takie paliwo, jakie rekomenduje producent kotła.

Czym wolno palić w Polsce? Popularnym paliwem jest węgiel kamienny różnego typu, od grubego orzecha do ekogroszku. Węgiel kamienny jest wydobywany w naszym kraju oraz importowany z innych kierunków, takich jak: Azja, Afryka czy Australia. Mimo wahań cenowych, jego dostępność jest duża i niezagrożona. Węgiel kamienny służy również do produkcji takich paliw jak - ekogroszek, brykiet z miału węglowego. W Polsce można również stosować pellet produkowany z odpadów drzewnych, nie emitujący szkodliwych związków chemicznych. Prasowane trociny, wióry drzewne służą z kolei do produkcji brykietu drzewnego, który cechuje się niską emisją i całkiem przyzwoitą energetycznością.

Czym nie wolno palić? - sprawdź, zanim zasypiesz piec

Od kilku lat wprowadzane są przepisy, które zabraniają stosowania kilku rodzajów opału. Celem tych ograniczeń jest wyeliminowanie źródeł ciepła, które w procesie spalania uwalniają do atmosfery największą ilość szkodliwych związków chemicznych. Dodatkowe ograniczenia nakładają również przepisy ogólnoeuropejskie.

Jest jeszcze jeden istotny powód tych limitów. Chodzi mianowicie o trudne do przewidzenia spalanie tych paliw. Z racji ich konsystencji i ziarnistości, trudno jest bowiem kontrolować tempo spalania oraz niezbędny przepływ tlenu, co może z kolei prowadzić do stworzenia zagrożenia dla ludzi. Niedozwolone jest zatem w Polsce spalanie miału i mułu węglowego oraz węgla brunatnego.

Rodzaje opału - charakterystyka, kaloryczność i spalanie

Jaki opał wybrać? Nie jest jednak aż tak trudnym pytaniem, jeśli przyjrzymy się atrakcyjnym cenowo, wygodnym i dozwolonym ofertom, które znajdziemy u sprawdzonych dostawców. Jeśli zastanawiamy się, czym palić w piecu, warto przede wszystkim znać właściwości i parametry opału. Te różnią się w zależności od pochodzenia i technologii produkcji. Jakie mamy opcje do wyboru?

Oto kilka z nich.

Pellet - ekologiczny pomysł na całkowite wykorzystanie odpadów z drewna

Alternatywą dla tradycyjnych źródeł energii jest pellet produkowany z odpadów drzewnych, ale również z biomasy pochodzenia rolniczego. Odpady powstające w procesie obróbki drewna lub z produkcji rolniczej np. łuski gryki, słonecznika i słoma są prasowane w jednolity kształt, zapewniają równomierne i kontrolowane spalanie w kotłach z podajnikiem.

Jeśli mamy na uwadze kwestie ekologiczne i zastanawiamy się, czym palić w piecu, to pellet będzie trafionym wyborem. Charakteryzuje się on wysoką kalorycznością i nie emituje szkodliwych związków chemicznych. Bilans dwutlenku węgla w czasie spalania pelletu jest zerowy, a powstała niewielka ilość popiołu może być użyta jako nawóz w przydomowym ogródku. Pellet jest dostępny w praktycznych workach, jest łatwy w magazynowaniu i transporcie, co czyni go wygodnym wyborem dla wielu gospodarstw domowych i przedsiębiorstw.

Ekogroszek - wygodne paliwo do nowoczesnych kotłów z podajnikami

Czym palić w piecu, żeby było ekonomicznie i ekologicznie? Odpowiedzią może być też ekogroszek, czyli produkt węglowy o niskiej zawartości siarki. Jest on bardziej ekologiczny, niż tradycyjny węgiel kamienny, ponieważ spalanie odbywa się w kotłach z podajnikiem. Pozwala to na dozowanie odpowiednich ilości paliwa w taki sposób, aby spalanie było maksymalnie efektywne. Ekogroszek jest wydajny energetycznie i stosunkowo łatwy w przechowywaniu oraz spalaniu. Jego kaloryczność waha się w zależności od odmiany, od 26 do 29 Mj/kg. Kotły na ekogroszek mają wysoką sprawność, co oznacza, że odzyskiwana jest maksymalna ilość ciepła, która trafia do układu centralnego ogrzewania.

Ekogroszek jest produkowany głównie z węgla kamiennego, który jest mielony na drobniejsze kawałki. Parametry ekogroszku, takie jak kaloryczność, zawartość popiołu czy wilgotność, są ściśle określone i wybór wysokiej jakości ekogroszku oznacza, że ostatecznie więcej pieniędzy zostanie nam na koncie. Ekogroszek można go nabyć w wielu sklepach internetowych oraz punktach sprzedaży z dostawą w całym kraju realizowaną przez firmy kurierskie. Paliwo jest pakowane na paletach i zabezpieczone przed wilgocią. Ekogroszek przechowywać należy w suchym i dobrze wentylowanym miejscu, aby uniknąć wilgoci, która może obniżyć jego jakość.

Węgiel - cenione źródło opału o wysokiej kaloryczności

Jeśli jeszcze nie wiemy, jaki opał wybrać, warto rozważyć węgiel kamienny. Dzięki swoim właściwościom, jest wciąż ceniony w wielu gospodarstwach domowych i przemyśle. Jego zdolność do długotrwałego i stabilnego spalania sprawia, że jest wydajnym źródłem ciepła, szczególnie w okresie zimowym. W zależności od potrzeb i zasobności portfela można zdecydować się na węgiel o różnej kaloryczności, co pomaga optymalizować koszty. Kaloryczność węgla zamyka się w przedziale od 22 do 30 Mj/kg. Im wyższa klasa węgla, tym mniejsza jest też zawartość popiołu, co przekłada się na czystsze spalanie i łatwiejszą obsługę kotłów. Węgiel kamienny różnego sortu i pochodzenia jest dostępny w ofercie krajowych sprzedawców, również z dostawą do domu na terenie całego kraju.

Brykiet drzewny - długie spalanie i niewielkie ilości popiołu

Jeśli spojrzymy na zalety brykietu, odpowiedź na pytanie - czym palić w piecu, stanie się łatwiejsza. Brykiet powstaje z prasowanych trocin i wiórów drzewnych. Ma niską emisję i jest efektywny energetycznie. Brykiet zapewnia długotrwałe utrzymanie żaru, co jest idealne dla różnorodnych systemów ogrzewania, od kominków po kotły przemysłowe. Stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnego drewna. Co więcej, jego niska wilgotność przekłada się na wysoką wartość opałową ponad 17 MJ/kg, co oznacza, że jest bardziej wydajny niż tradycyjne drewno opałowe. Brykiet jest także łatwy w obsłudze – nie brudzi, jest prosty w rozpalaniu i pozostawia minimalną ilość popiołu.

Podsumowanie

Jaki opał wybrać? Jeśli masz taki dylemat, zacznij od sprawdzenia oferty renomowanych dostawców internetowych. Można szybko i wygodnie zapoznać się z dostępnymi rodzajami paliwa oraz z ich specyfikacją. Paliwa, które wymieniliśmy, zastosowane w nowoczesnych kotłach, najczęściej sterowanych elektronicznie, mogą się przyczynić do obniżenia kosztów ogrzewania oraz zmniejszenia śladu węglowego, wspierając tym samym działania na rzecz ochrony środowiska.

Jeśli zastanawiasz się nadal, czym palić w piecu, podpowiemy - wybierz paliwa posiadające certyfikaty i spełniające normy, co jest gwarancją wysokiej jakości i bezpieczeństwa.

Artykuł sponsorowany