Autor: Konrad Kalinowski
Wydawnictwo: I.P.P.U.MASTA Spółka z o.o.
Stron: 448
Data wydania: 2005-08-08
Typ: książka
Druk: tak
Wersja elektroniczna: nie
ISBN:
brak informacji
08-08-2005
nie
nie
nie
Tom 2 poświęcony jest zagadnieniom bezpieczeństwa, przykładom zastosowania i użytkowania urządzeń oraz instalacji amoniakalnych.
Książka ma charakter poradnika i jest adresowana do inżynierów i techników zajmujących się zagadnieniami projektowania, konstruowania, a przede wszystkim eksploatacji amoniakalnych urządzeń chłodniczych, klimatyzacyjnych, a także pomp ciepła pracujących z tym czynnikiem. Powinna być również wykorzystywana przez studentów specjalności oraz wszystkich tych, dla których omawiana problematyka jest interesująca.
Przedmowa
7 Rurociągi
7.1 Wstęp
7.1.1 Przeznaczenie rurociągów
7.1.2 Podział rurociągów
7.2 Funkcje i ogólna konstrukcja rurociągów
7.2.1 Rurociągi strony tłocznej
7.2.1.1 Przewód tłoczny sprężarka - odolejacz
7.2.1.2 Przewód powrotu oleju z odolejacza do sprężarki
7.2.1.3 Przewód tłoczny od odolejacza do skraplacza
7.2.1.4 Przewody wypływu skroplin ze skraplacza
7.2.1.5 Przewody ciekłego czynnika chłodniczego (przewody zasilające)
7.2.1.6 Przewody do odszraniania chłodnic powietrza
7.2.2 Rurociągi strony ssawnej
7.2.2.1 Przewód od zaworu rozprężnego do parownika
7.2.2.2 Przewody ssawne pary suchej
7.2.2.3 Specyfika przewodów w obiegach pompowych
7.3 Spadek ciśnienia jako podstawa doboru średnic przewodów
7.3.1 Obliczenie spadku ciśnienia w przewodach z przepływem jednofazowym
7.3.1.1 Współczynnik oporów liniowych f
7.3.1.2 Współczynniki oporów miejscowych
7.3.1.3 Obliczenie spadku ciśnienia wybranego rurociągu
7.3.2 Obliczenie spadku ciśnienia w przewodach ssawnych obiegów pompowych (przepływ dwufazowy)
7.3.3 Wpływ spadku ciśnienia w rurociągach na wydajność sprężarek chłodniczych i ich sprawność energetyczną
7.4 Uproszczony dobór średnicy rurociągów
Literatura do rozdziału 7
8 Aparaty systemów pomocniczych obiegu amoniaku oraz armatura
8.1 Obieg oleju i odolejacze
8.1.1 Zamknięty obieg oleju w urządzeniu chłodniczym
8.1.1.1 Obiegi chłodnicze z olejami nie rozpuszczalnymi
8.1.1.2 Obiegi chłodnicze z olejami rozpuszczalnymi
8.1.1.3 Modele obiegu oleju w amoniakalnych urządzeniach chłodniczych
8.1.2 Odolejacze
8.1.2.1 Zasada działania
8.1.2.2 Specyfika odolejaczy do sprężarek śrubowych
8.1.2.4 Temperatura oleju w odolejaczu podczas postoju sprężarek
8.2 Obieg cieczy i zjawiska fizyczne zachodzące w zbiornikach z ciekłym amoniakiem
8.2.1 Równowaga termodynamiczna czynnika chłodniczego w zbiornikach cieczy
8.2.2 Wypływ ciekłego czynnika chłodniczego ze zbiorników
8.2.3 Bilans cieczy w urządzeniu chłodniczym i wielkość zbiornika
8.3 Oddzielacze cieczy
8.3.1 Praca mokra i zapobieganie zalewaniu sprężarek
8.3.2 Rodzaje oddzielaczy cieczy
8.3.2.1 Oddzielacze cieczy do osuszania par zasysanych przez sprężarki
8.3.2.2 Oddzielacze przeznaczone do osuszania par oraz do grawitacyjnego i pompowego zasilania parownika ciekłym amoniakiem
8.4 Aparaty pomocnicze poprawiające sprawność obiegu chłodniczego
8.4.1 Aparaty do dochładzania wodą
8.4.2 Chłodnice międzystopniowe i ekonomizery
8.5 Zawory
8.5.1 Przeznaczenie i konstrukcja
8.5.2 Rodzaje zaworów
8.6 Filtry i osadniki. Zatrzymywanie zanieczyszczeń
8.7 Wpływ obecności wody na pracę amoniakalnego obiegu chłodniczego
8.7.1 Woda w amoniakalnym obiegu chłodniczym
8.7.2 Aparaty do osuszania amoniaku
8.8 Stosowanie i osadzenie przyrządów pomiarowych na aparatach i rurociągach
8.8.1 Przyrządy do wskazywania oraz pomiaru poziomu cieczy
8.7.1 Przyrządy do pomiaru temperatury
8.7.2 Przyrządy do pomiaru ciśnienia
Literatura do rozdziału 8
9 Bezpieczeństwo amoniakalnych urządzeń chłodniczych
9.1 Informacje ogólne
9.1.1 Przepisy, nadzór
9.1.2 Źródła zagrożenia i wymogi bezpieczeństwa
9.1.2.1 Właściwości amoniaku istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa
9.2 Ciśnienie i temperatura jako źródła zagrożenia
9.2.1 Wpływ ciśnienia i temperatury na bezpieczeństwo
9.2.1.1 Podstawowe pojęcia umowne dotyczące ciśnienia
9.2.1.2 Źródła ciśnienia
9.2.1.3 Urządzenia ciśnieniowe
9.2.2 Wpływ ciśnienia i temperatury na wytrzymałość powłok ciśnieniowych
9.2.2.1 Wpływ temperatury na własności wytrzymałościowe stali
9.2.2.2 Ciśnienie obliczeniowe i temperatura obliczeniowa
9.2.2.3 Naprężenia dopuszczalne i zasada obliczania grubości ścianek
9.2.3 Zabezpieczenia przed niedopuszczalnym wzrostem ciśnienia
9.2.3.1 Przyrządy zabezpieczające
9.2.3.2 Dobór zaworów bezpieczeństwa do zbiorników ciśnieniowych
9.2.3.3 Zabezpieczenie sprężarek przed nadmiernym wzrostem ciśnienia
9.2.3.4 Płytki bezpieczeństwa
9.2.3.5 Zabezpieczenia rurociągów i aparatów przed skutkami rozszerzalności zamkniętej w nich cieczy
9.2.3.6 Niektóre szczegółowe zasady stosowania i użytkowania zaworów bezpieczeństwa
9.2.3.7 Instalacja zrzutowa z zaworów bezpieczeństwa
9.3 Wycieki amoniaku jako czynnik zagrożenia pożarem, wybuchem i zatruciem
9.3.1 Wycieki amoniaku i bezpieczeństwo
9.3.2 Wycieki eksploatacyjne amoniaku
9.3.3 Wycieki awaryjne amoniaku
9.3.4 Kałuże oraz chmury zawierające amoniak
9.3.5 Zagrożenie wywołane przez pary amoniaku na wolnej przestrzeni i w pomieszczeniach zamkniętych
9.3.6 Palność i wybuchowość amoniaku
9.3.6.1 Ogólne informacje o palności i wybuchowości
9.3.5.2 Palenie się amoniaku parowego
9.3.5.3 Palenie się amoniaku ciekłego
9.3.5.4 Wybuchowość amoniaku
9.3.6 Toksyczność amoniaku, negatywne oddziaływanie na zdrowie i zatrucia
9.4 Ochrona pomieszczeń w których istnieje zagrożenie wycieku amoniaku
9.4.1 Klasyfikacja czynników chłodniczych ze względu na zagrożenia
9.4.2 Stężenie amoniaku w pomieszczeniu wentylowanym
9.4.3 Instalacje wykrywania amoniaku w powietrzu
9.4.4 Masa amoniaku i bezpieczeństwo pomieszczeń
9.4.5 Kategorie pomieszczeń i warunki stosowania amoniaku
9.4.6 Maszynownie amoniakalne
9.5 Obciążenia mechaniczne zagrażające bezpieczeństwu
9.5.1 Elastyczność rurociągu
9.5.2 Rozszerzalność cieplna rurociągu
9.5.3 Zjawiska dynamiczne w rurociągach
9.5.3.1 Uderzenia hydrauliczne
9.5.3.2 Zjawiska dynamiczne podczas odszraniania parowników gorącą parą
9.5.3.3 Drgania rurociągów
9.6 Przykłady wypadków z amoniakiem
Literatura do rozdziału 9
10 Wykonanie urządzenia chłodniczego
10.1 Elementy składowe
10.1.1 Produkcja sprężarek, aparatów i armatury oraz prefabrykacja
10.1.2 Wykonanie urządzenia chłodniczego
10. 2 Montaż agregatów sprężarkowych
10.3 Montaż aparatów
10.4 Montaż rurociągów
10.4.1 Rodzaje rur
10.4.1.1 Rury ze stali węglowej
10.4.1.2 Rury z innych metali
10.4.1.3 Kształtki rurowe
10.4.2 Połączenia w rurociągach
10.4.2.1 Połączenia nierozłączne (spawane)
10.4.2.2 Połączenia rozłączne (kołnierze i złącza śrubowe)
10.4.2.3 Łączniki elastyczne
10.4.3 Zamocowanie rurociągów
10.4.3.1 Zamocowania
10.4.3.2 Uchwyty rurowe
10.4.4 Przejścia rur przez przegrody budowlane
10.4.5 Ogólne zasady wykonania rurociągów
10.4.6 Próby ciśnieniowe oraz sprawdzanie szczelności i suchości
10.4.6.1 Zasady ogólne
10.4.6.2 Próby ciśnieniowe w zakładzie wytwórczym
10.4.6.3 Próba ciśnieniowa po montażu na miejscu użytkowania urządzenia
10.4.7 Osuszenie instalacji oraz podciśnieniowa próba szczelności
10.4.7.1 Wytworzenie podciśnienia
10.4.7.2 Próba podciśnieniowa szczelności
10.4.7.3 Doprowadzenie wnętrza instalacji do stanu umożliwiającego wprowadzenie amoniaku
10.5 Zabezpieczenie instalacji chłodniczej przed korozją
10.5.1 Korozja materiałów konstrukcyjnych
10.5.2 Zabezpieczenie przed korozją wewnętrznych powierzchni instalacji
10.5.3 Zabezpieczenie przed korozją zewnętrznych powierzchni instalacji
10.6 Izolowanie zimnochronne rurociągów i aparatów
10.6.1 Materiały i wykonanie izolacji
10.6.2 Wyznaczenie grubości izolacji rur
10.7 Prace wykończeniowe
10.8 Napełnienie amoniakiem i rozruch urządzenia chłodniczego
10.8.1 Przechowywanie i przewożenie amoniaku
10.8.2 Napełnienie urządzenia chłodniczego amoniakiem
10.10.2 Podstawowe czynności po rozruchu
Literatura do rozdziału 10
11 Użytkowanie amoniakalnych urządzeń chłodniczych
11.1 Ogólne zasady użytkowania urządzenia chłodniczego
11.2 Praca urządzenia chłodniczego
11.2.1 Podstawowe objawy prawidłowej pracy urządzenia chłodniczego
11.2.2 Rola temperatur i ciśnień w określaniu prawidłowej pracy urządzenia chłodniczego
11.2.3 Diagnozowanie pracy urządzenia chłodniczego oraz usuwanie usterek
11.3 Charakterystyczne czynności obsługowe i naprawcze
11.3.1 Zapewnienie czystości urządzenia chłodniczego w okresie jego eksploatacji
11.3.1.1 Czystość zewnętrzna
11.3.1.2 Czystość wewnętrzna
11.3.1.3 Warunki zachowania czystości wewnętrznej urządzenia
11.3.2 Zapewnienie szczelności urządzenia chłodniczego
11.3.3 Ogólne zasady ruchu urządzenia chłodniczego
11.3.3.1 Wyłączenie urządzenia chłodniczego na krótki czas
11.3.3.2 Wyłączenie urządzenia chłodniczego na długi czas
11.3.3.3 Uruchamianie urządzenia chłodniczego po jego postoju
11.3.4 Czynności pomocnicze
11.3.4.1 Korekta napełnienia urządzenia chłodniczego amoniakiem
11.3.4.2 Wymiana oleju w sprężarkach oraz jego spust z odstojników
11.3.4.3 Odpowietrzanie ręczne
11.4 Wymiana części, naprawy, przeglądy, konserwacja i remonty
11.4.1 Czynności wymagające otwarcia urządzenia chłodniczego
11.4.2 Zasady przeprowadzania prac wymagających otwarcia urządzenia
11.4.3 Przeglądy oraz konserwacja urządzenia chłodniczego
11.4.3.1 Zakres przeglądów
11.4.3.2 Główne czynności związane z przeglądami i konserwacją okresową
11.4.3.2 Przeglądy okresowe, naprawy i remonty sprężarek
11.5 Zasady ekonomicznie efektywnej eksploatacji urządzeń chłodniczych
11.5.1 Zasady ogólne
11.5.2 Energetycznie efektywne użytkowanie urządzenia chłodniczego
11.5.2.1 Energia pobierana przez sprężarki
11.5.2.2 Wpływ automatyzacji sprężarek na efektywność energetyczną ich działania
11.5.2.3 Energia pobierana przez wentylatory
11.5.2.4 Energia pobierana przez pompy
11.5.2.5 Ograniczanie energii pobieranej przy odszranianiu
11.6 Badanie urządzeń chłodniczych
11.6.1 Zasady ogólne
11.6.2 Zasady ustalenia charakterystyki sprężarek
11.7 Ochrona osobista i postępowanie w przypadku wycieku amoniaku
11.7.1 Środki ochrony osobistej i awaryjnej
11.7.2 Zasady postępowania na wypadek awaryjnego wypływu amoniaku
11.8 Likwidowanie amoniakalnych urządzeń chłodniczych
11.8.1 Wyłączenie urządzenia chłodniczego celem jego likwidacji
11.8.3 Usunięcie amoniaku z urządzenia chłodniczego
11.8.4 Niszczenie amoniaku
11.8.4.1 Rozpuszczanie amoniaku w wodzie
11.8.4.2 Absorpcja amoniaku przez inne substancje
11.8.4.3 Spalanie amoniaku
Literatura do rozdziału 11
12 Zastosowanie amoniaku na tle innych czynników chłodniczych
12. 1 Małe indywidualne urządzenia chłodnicze
12.1.1 Urządzenia hermetyczne
12.1.2 Małe urządzenia niehermetyczne
12.2 Urządzenia chłodnicze w supermarketach
12.3 Urządzenia chłodnicze w klimatyzacji
12.3.1 Klimatyzacja komfortowa i przemysłowa
12.3.2 Chłodzenie powietrza i wody do celów klimatyzacyjnych
12.3.3 Urządzenia chłodnicze do chłodzenia powietrza w kopalniach
12.4 Urządzenia chłodnicze w browarnictwie
12.4.1 Schładzanie brzeczki
12.4.2 Schładzanie piwa
12.4.3 Wykonanie urządzeń chłodniczych
12.5 Urządzenie chłodnicze w zamrażalniach owocowo-warzywnych
12.6 Urządzenie chłodnicze w przetwórstwie mleczarskim
12.6.1 Chłodzenie mleka
12.6.2 Chłodzenie, zamrażanie i składowanie produktów mleczarskich
12.6.3 Produkcja margaryny
12.6.4 Produkcja lodów spożywczych
12.7 Chłodnictwo w przetwórstwie mięsa
12.7.1 Schładzanie i zamrażanie mięsa
12.7.1.1 Schładzanie wieprzowiny i wołowiny
12.7.1.2 Zamrażanie owiewowe mięsa wieprzowego i wołowego
12.7.1.3 Schładzanie i zamrażanie drobiu
12.7.1.4 Urządzenia chłodnicze do schładzania i zamrażania mięsa
12.8 Urządzenia chłodnicze w przetwórstwie rybnym
12.8.1 Przetwórstwo rybne na statkach i na lądzie
12.8.2 Chłodzenie ryb, produkcja lodu i zamrażanie ryb na lądzie
12.8.3 Rozwój urządzeń chłodniczych na dalekomorskich statkach rybackich
12.8.3 Współczesne trendy w rozwiązywaniu urządzeń chłodniczych na statkach - zamrażalniach
12.9 Urządzenia chłodnicze w chłodniach składowych
12.10 Amoniakalne urządzenia chłodnicze na morskich statkach transportowych
12.10.1 Zadania i cechy urządzenia chłodniczego na chłodniowcach
12.10.2 Wymagania dotyczące bezpiecznego stosowania amoniakalnych urządzeń chłodniczych na statkach morskich
12.11 Urządzenia chłodnicze w sporcie i rekreacji
12.11.1 Płyta lodowiska
12.11.2 Obieg chłodniczy
12.12 Rozwój amoniakalnych urządzeń chłodniczych
12.12.1 Zastosowanie obiegów z chłodzeniem bezpośrednim
12.12.2 Stosowanie i optymalizacja obiegów z chłodzeniem pośrednim
Literatura do rozdziału 12