Agencja Reklamowa Dum Dum Sp. z o.o.
WILO Polska Sp. z o.o.
Termet S.A. MTM STAL S.C.	Mitsubishi Electric Europe B.V. Sp. z o.o. Oddział w Polsce

Artykuł Dodaj artykuł

Konkwektor czy promiennik do kuchni

22-07-2015, 02:00

Grzejnik elektryczny w kuchni powinien mieć uchwyt, który umożliwia suszenie ręczników i szmatek. Zaletą konwekcyjnego jest mały rozmiar, wbudowana dmuchawa i niska cena. Jednak promiennikowy sam obniża temperaturę, gdy wietrzymy po zrobieniu obiadu i zapobiega cyrkulacji kurzu.

Grzejnik konwekcyjny.

Konwektory wykorzystują efekt unoszenia się ogrzanego powietrza, które wydostając się z grzejnika powoduje cyrkulację powietrza. Na fakt, iż jest to najtańszy sposób ogrzewania, wpływa również uwzględnienie w emisji, wszystkich gratisowych kalorii ciepła, jakie docierają do danego pomieszczenia (ciepło słoneczne, ciepło ludzkiego ciała, itp.). Niestety wraz z przemieszczającymi się masami powietrza o różnych temperaturach, wędruje kurz, który może osiąść w bezpośrednim otoczeniu grzejnika (ważne szczególnie dla alergików i astmatyków).

Nicobar, Atlantic

Najtańszym grzejnikiem produkowanym przez Atlantic Polska, który posiada ramię do suszenia szmatek i ręczników kuchennych, jest Nicobar. Posiada on element grzewczy z dyfuzorem aluminiowym, którego 2-stopniowa moc wynosi 1000/1800W i kosztuje jedynie 499 zł. Dodatkowo wbudowano w niego wentylator Ventilo, który jest w stanie podnieść temperaturę o 4 st. C. dosłownie w kilka minut. Aby zminimalizować zanieczyszczenia powietrza w kuchni urządzenie posiada siatkowy filtr powietrza.

Elektroniczny promiennik ciepła.

W przeciwieństwie do grzejników konwekcyjnych, promienniki zapewniają silniejsze odczucie ciepła przy użyciu tej samej ilości energii. Urządzenia te wykorzystują efekt frontalnej emisji termoelektrycznych fal cieplnych, które ogrzewają podobnie jak promieniowanie słoneczne czy ciepło z kominka. Promieniowanie to rozprzestrzenia się w linii prostej, pozwalając na przejmowanie wytworzonego ciepła przez nas samych i przedmioty z naszego otoczenia.

Tatou Bains, Atlantic

Tatou Bains kosztuje 984 zł (1000W) lub 1 046 zł (1500W), również posiada element grzewczy z dyfuzorem aluminiowym, z tym, że niskotemperaturowy i płytowy. Ten grzejnik promieniujący wyposażono w cyfrowy termostat temperatury, za pomocą którego uruchomić można, przydatną szczególnie w kuchni, funkcję Wietrzenie. Praca tego automatycznego systemu wykrywania otwartych okien, polega na wychwytywaniu przez czujnik, nadmiaru zimnego powietrza wokół urządzenia i przerywaniu jego pracy na określony czas. W momencie wietrzenia po zrobieniu obiadu, grzejnik nie dopuszcza więc do wytwarzania energii, która wówczas byłaby praktycznie w całości zmarnowana.

Ten promiennik Atlantic Polska wyposażony jest w inny, równie przydatny w kuchni, system ASP, który eliminuje zjawisko cyrkulacji kurzu i jego osiadanie w otoczeniu urządzenia. Zalecany jest dla alergików, astmatyków i osób mających problem z drogami oddechowymi.

Podobne artykuły