Smog, nie bez powodu nazywany „skrytym zabójcą”, wedle dość ostrożnych szacunków Europejskiej Agencji Środowiska i Światowej Organizacji Zdrowia przyczynia się w Polsce do śmierci 45 tysięcy osób rocznie.
Koszt ciepła potrzebnego do ogrzania budynku ma największy udział w opłatach eksploatacyjnych domu czy mieszkania.
W ciągu ostatnich 10 lat obserwujemy w Polsce ogromny postęp w zakresie efektywności energetycznej. Energochłonność naszej gospodarki zmalała blisko o 1/3.
Współcześnie budowane ciepłe domy różni jedna zasadnicza cecha.
Nasze rachunki za energię w zimie potrafią - w przeciwieństwie do temperatury na zewnątrz - sięgać zenitu. Składają się na nie koszty związane przede wszystkim z ogrzewaniem.
Unia Europejska stawia swoim członkom ambitne wymogi dotyczące redukcji emisji dwutlenku węgla. Cele wyznaczone przez Unię na 2020 rok oraz później, do 2050 roku, są dla Polski szansą na dalszy rozwój nowych technologii, ale i zagrożeniem związanym z barierami rozwoju gospodarczego.
Ogrzewanie optymalne dla domów szkieletowych i drewnianych
Zapraszamy Państwa na jedyne na rynku specjalistyczne spotkanie poświęcone tematyce strat ciepła w systemach ciepłowniczych, podczas którego przedstawiciele branży ciepłowniczej będą mieli okazję uzyskać cenne informacje od uznanych specjalistów, przedyskutować problemy branży oraz wymienić się doświadczeniami.
Dom wznosimy na lata. Przy podejmowaniu decyzji o jego budowie, zwykle zwracamy uwagę na wielkość działki, projekt, powierzchnię budynku czy wykonawcę.
Szanowni Czytelnicy,Za nami targi POLAGRA-TECH, jedno z największych wydarzeń targowych w Polsce dla branży chłodniczej. W trakcie tegorocznej, premierowej edycji Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH swoją ofertę zaprezentowało pon
Trudno przecenić rolę ośrodków basenowych we współczesnym świecie. Odreagowanie stresu, utrzymanie odpowiedniej kondycji fizycznej, relaks, zabawa, odpoczynek, sport, poprawa wad postawy i rehabilitacja to główne powody dla których odwiedzamy te obiekty.
W warunkach narastających potrzeb dla zapewnienia właściwych warunków komfortu pomieszczeń mieszkalnych i użytkowych, utrzymania wymaganych parametrów i reżimów technologicznych związanych z przetwórstwem oraz przechowywaniem żywności, problemy oszczędnoś